We horen steeds meer over crypto munten, zoals de Bitcoin. Dat deze munten anders zijn dan het geld waar we onze dagelijks betalingen mee doen, dat weten allemaal wel. Maar hoe anders ze precies zijn, wat de verschillen en de overeenkomsten zijn, dat hebben veel mensen niet zo duidelijk op een rijtje. Wil je er zelf mee aan de slag gaan, dan is dat natuurlijk wel handig om helder te hebben.
Er zijn geen banken, geen briefjes en geen munten
De grootste verschillen zijn te herleiden naar het feit dat cryptovaluta geen gebruik maken van banken. Dat is nogal een verschil met wat we gewend zijn, want in ons reguliere betalingsverkeer spelen deze juist een grote rol. Er is dus geen plek waar je geld ‘bewaard’ wordt, geen centrale instantie die alle betalingen regelt en ook geen plek waar je je geld op kan nemen als je dat zou willen. In plaats daarvan staat al je geld in een wallet, een virtuele portemonnee, waar je al je transacties mee kunt verrichten. Via blockchain, een sterke keten van heel veel met elkaar verbonden computers, worden alle saldi bijgehouden en alle mutaties direct verwerkt. Een betrouwbaar en sterk systeem dat zijn waarde ruimschoots bewezen heeft, maar natuurlijk wel op een heel andere manier werkt dan een bank.
Van cryptovaluta zijn geen briefjes en munten beschikbaar. Je geld bestaat dus feitelijk alleen virtueel, je kunt het niet opnemen en in je portemonnee stoppen. Ook dat is een groot verschil met het geld dat we gewend zijn, al gebruiken we ook hierbij de optie om contante betalingen te doen steeds minder.
De munten zijn niet aan een land gebonden
Een ander groot verschil is dat cryptovaluta niet aan bepaalde landen gebonden zijn. Ook dat is heel anders dan we gewend zijn, want al is de euro natuurlijk een munt die in meerdere landen het betaalmiddel is, munten die helemaal niet bij een land of een groep landen hoort, die kenden we nog niet. Normaal zijn het de landen die een munt oprichten en hier ook toezicht op houden. In het geval van cryptogeld zijn het de gebruikers zelf, die niet alleen zelf een munt op kunnen richten, maar vervolgens ook het betalingsverkeer in goede banen leiden.
Je kan er in de meeste winkels niet mee betalen
Nog een groot verschil, en een behoorlijk lastige voor wie van een cryptomunt zijn vaste munt wil maken: je kunt er nog lastig betalingen mee doen. De meeste winkels accepteren de munten nog niet, en ook je hypotheekverschaffer zal je raar aankijken als je meldt dat je voortaan graag in Bitcoin wilt betalen. Hoe dit in de toekomst zal zijn, dat valt lastig te voorspellen. Steeds meer grote, internationale bedrijven zijn wel geïnteresseerd in de munten en beginnen ze ook te accepteren. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit een vervolg krijgt.